Door Martin Broek. Over ondervoeding, scheepswerf Damen en Miss Landmine.
De krant voor wakker Nederland over honger
“Door ondervoeding sterven elk jaar 3,5 miljoen kinderen. Dat zijn 67.307 dode baby’s en peuters per week, of 400 per uur.” Een wetenschappelijke studie stelt dat dit komt door gebrek aan leiderschap in het Zuiden. De Telegraaf maakt wel melding van de feiten, maar niet de naam van de studie. Ik kon hem niet vinden met Google, wel kom je er door het gegoogle achter dat iedere vijf á zes seconden een gangbaarder cijfer is, waardoor alles
nog eens dubbel zo erg wordt. Bovendien zie je dat niet alleen activisten tegen honger, maar ook allerlei andere activisten (bijvoorbeeld tegen AIDS of Malaria) gebruik maken van dit soort cijfers, een soort sterftecijferwedloop.
Maar dit terzijde. Opvallend zijn de bijdragen op het bericht in de Telegraaf. Zestien van 146 reacties wijzen op wapenaankopen en wapenexport als reden voor de honger in landen in het Zuiden. Ik vind dat veel. Zeker omdat het niet de Trouw e.d. betreft, maar de Telegraaf. Jan uit Spijkenisse schrijft sarcastisch: “lang leve de wapenhandel van Amerika en Europa, want daar is in Afrika geen gebrek aan…,” en een K. Rampersad uit Zaanstad vindt in een vijfdelige bijdrage aan de discussie dat wapendoorvoer stopgezet moet worden en de import op wapens verboden.
Het artikel in de Telegraaf: “Elke 10 seconden sterft 1 kind”
Het succesverhaal van een scheepswerf
Het gaat goed met wapenfabrikant De Schelde uit Vlissingen. Patrouilleschepen voor Zuid-Afrika en kleine fregatten voor Indonesië. “Er komen meer exportorders aan”, zo beloofd Directeur René Berkvens van de Schelde. Het is nog even afwachten welke landen nu weer Nederlandse oorlogsschepen zullen kopen, maar de Vlissingse werf breidt uit. Dit terwijl de werf in 2000 nog failliet dreigde te gaan. De overname door Kommer Damen werkt succesvol uit.
Hoe dat kan? Henk van Beers van de CNV-bedrijvenbond heeft wel een idee. Dat is te danken aan de combinatie van een aantal oorzaken: de nuchtere niet lullen maar poetsen mentaliteit van Damen, de goed geoliede verkooporganisatie van deze onderneming en natuurlijk de economische opleving. Ook de verkooptactiek van Damen speelt een rol bij de opleving van de Schelde: “Natuurlijk probeerde De Schelde ook schepen in het buitenland aan de man te brengen, maar bij Damen gebeurt dat veel efficiënter. Ze hebben een prima verkooporganisatie, hebben overal hun vertegenwoordigers en ze vliegen de hele wereld over. Je kunt Damen wel het grootste reisbureau van Gorinchem [waar de hoofdvestiging zit] noemen. En ze halen gewoon nergens hun neus voor op. Ze verkopen – bij wijze van spreken – met net zo veel enthousiasme een bootje met buitenboordmotor als een fregat. Daarbij gaan ze ervan uit dat een kleine klant een grote kan worden”, aldus van Beers.
Bovendien levert de overheid een bijdrage: “Vroeger was Nederland heel terughoudend bij het ondersteunen van pogingen van Nederlandse bedrijven zaken te doen in het buitenland. Andere landen gingen veel verder. Het vorige kabinet heeft daarin verandering gebracht. Balkenende, Brinkhorst en Bot toonden veel meer lef om Nederlandse producten en diensten in het buitenland aan de man te brengen. Dat is gunstig voor een bedrijf als Damen.”
Waar de Campagne tegen Wapenhandel jaren geleden al voor vreesde (zie bijvoorbeeld Explosieve Materie) komt nu uit. De Schelde moet en kan overleven door grotere wapenexporten, waarbij de overheid de helpende hand uitsteekt en oppositie tegen de leveringen op een coalitie van politiek en bedrijfsleven stuit.
Artikel over Damen BN De Stem: ” Bij Damen halen ze gewoon nergens hun neus voor op”
en: ” We weten amper waar we de schepen moeten laten.
Wat vind U/jij van deze actie? Verkiezing miss Landmine
Op 4 april 2008 wordt miss landmine gekozen in Angola. Ik las in december over de verkiezing in een van de gratis spits krantjes. Het stuitte mij tegen de borst. Een vrouw zonder benen, of met een prothese gebruiken om je verhaal aan de man te brengen. Europese Unie en Angolese overheid denken daar blijkbaar anders over. En het moet gezegd, het resultaat mag er zijn; trotse vrouwen, die helaas een lichaamsdeel moeten missen. Ik ben nog steeds niet overtuigd, maar wat vind U/jij van deze actie?
Meer info : Miss landmine news