Tony Corruptie

Uit ’t Kan Anders april 2007

Eind 2006 startte een rel in Engeland. Tony Blair zei dat de  onderzoeken naar corruptie in de wapenleveranties aan Saoedi- Arabië gestopt moesten worden. De onderzoeken zouden de  staatsveiligheid van Groot Brittannië in gevaar brengen, aldus de  Britse Minister President.
Onmiddellijk werd een grote NGO actie opgezet tegen deze  draai om de wapenenindustrie en Saudi’s uit de wind te houden.  Een petitie van Britse en buitenlandse organisaties haalde de  kolommen van de kranten.
De stap zou grote gevolgen hebben. Op 3 maart stelde de  Financial Times: “Ook al hebben de Ministere President en Gordon  Brown, zijn voor de hand liggende opvolger, met passie gesproken  over de noodzaak gekonkel in Afrika en elders aan te pakken, de  Regering Blair heeft echter mistanden in eigen land genegeerd. Dit  geldt zowel het opleggen van straffen als het wegnemen van de  grote zwaktes in de wetgeving. “
Het lijkt erop alsof de Britise ethische codes voor door de  week zijn en schaamteloze machtspolitiek voor in het weekend. Dat  is voor een internationale aanpak van de corruptie fnuikend.
Zie voor meer informatie: www.caat.org.uk/Saudi-Arabia; ‘Labour must make good its failure to  reform the law,’ Financial Times 28 februari.

Op de kade in Antwerpen hebben jarenlang 91 containers met  tankmotoren, geschutskoepels, nachtzichtapparatuur gestaan. Dat is  een hoeveelheid vergelijkbaar met een flatgebouw van vier  verdiepingen en 26 meter breed en tien meter diep. 
De containers waren in 1998 aangehouden op hun reis naar  Eritrea. In 2002 wilde België van de containers af en gaf  toestemming voor verscheping naar Nederland. Op 21 januari  kwam daarvoor een schip aan in Antwerpen. Het vertrok op 25  januari (volgens onze gegevens, een dag eerder volgens de  Nederlandse Regering), om op dezelfde dag in Rotterdam aan te  komen. 
In Nederland lette men niet op en het schip dat op zaterdag  binnenliep, vertrok op zondag 26 januari met bestemming Massawa  in Eritrea. Zo kwamen de goederen 4 en half jaar later toch nog aan.  Een beschamend voorbeeld van nalatigheid.
De hele kwestie is terug te lezen in de Groene Amsterdammer van  16 februari 2007 of op onze site.

Eind februari bracht Netwerk Vlaanderen naar buiten dat de ING  Bank en ABN Amro bank investeren in bedrijven die betrokken zijn  bij de productie van clusterwapens.  Deze genuanceerde boodschap  ging al snel verloren en het werd: ‘ING en ABN Amro financieren  clusterwapens.’ Het ging om financiering van Thales en EADS, twee  van de drie grootste Europese wapenfabrikanten. 
Je kan met evenveel recht wijzen op betrokkenheid bij  productie van draagsystemen voor kernwapens, etc etc. door deze  beide Europese wapenreuzen met een Nederlandse band.

Zie voor het Engelstalige rapport en veel meer (ook in het  Nederlands): netwerkvlaanderen.be


Het zijn woorden uit het verleden. Ronald Reagan werkte in de  jaren tachtig aan een miljarden verslindend project, het Strategisch  Defense Initiative. Toch gaat de ontwikkeling van het raketschild  gewoon door. Ter land, ter zee en in de ruimte.
Al november 2004 schreef weekblad Elsevier dat een  Amerikaanse schout-bij-nacht er bij Nederland op aandrong de SM- 3 onderschepping raket aan te gaan schaffen. Dit is een raket die  met zeer grote snelheid zijn massa tegen een Ballistische Raket moet  smijten die daardoor tot stof zal vergaan. Een wapentype dat onder  wijlen het ABM-verdrag niet toegestaan was, maar waar destijds al  wel aan gewerkt werd door bijvoorbeeld Japanners, Nederlanders  en Verenigde Staten.
De afvuur installatie en vuurleiding voor de SM-3 heeft  Nederland al. De raketten nog niet. Ze worden door de  Amerikaanse militaire organisatie (MDA, Missile Defense Agency)  voor het raketschild wel steeds vaker genoemd als belangrijk deel  van het raketschild. Dit jaar gaan in de Verenigde Staten de eerste  schepen met de SM-3 varen. 

Bronnen: US Missile Defense Agens unveils plans, JDW 7 februari  2007, missile defence agencyl

Op 4 en 5 juni van dit jaar wordt in Amsterdam een tweedaagse  conferentie georganiseerd over de lange arm van de Amerikaanse  wapenexportcontrole. Onder de titel: ‘VS exportcontrole op  transacties buiten de VS; een handleiding’, kunnen bedrijven voor  ruim 1.000 euro  les krijgen in Amerikaanse wetgeving en de  toepassing daarvan in andere landen en de invloed daarvan op  bedrijfspolitiek. 
Dat is bittere ernst, want de Verenigde Staten kunnen zware  straffen opleggen aan bedrijven die zich niet aan de regels die in de  VS gelden te houden, aldus de begeleidende folder. Of die  overtredingen nu binnen of buiten de VS worden begaan.
Voor de zoveelste keer komt de vraag op waarom de VS wel  buiten de landsgrenzen kan controleren en straffen opleggen bij  overtreding van de Amerikaanse regels met betrekking tot  strategische goederen. Nederland doet alsof ze bij de inbouw van  Nederlandse componenten in Amerikaanse systemen machteloos  staat. 
Bron: http://www.bsaexport.com/seminars/seminar2007amsterdam.pdf

Steun Stop Wapenhandel

Doneer