Eind 2006 startte een rel in Engeland. Tony Blair zei dat de onderzoeken naar corruptie in de wapenleveranties aan Saoedi- Arabië gestopt moesten worden. De onderzoeken zouden de staatsveiligheid van Groot Brittannië in gevaar brengen, aldus de Britse Minister President.
Onmiddellijk werd een grote NGO actie opgezet tegen deze draai om de wapenenindustrie en Saudi’s uit de wind te houden. Een petitie van Britse en buitenlandse organisaties haalde de kolommen van de kranten.
De stap zou grote gevolgen hebben. Op 3 maart stelde de Financial Times: “Ook al hebben de Ministere President en Gordon Brown, zijn voor de hand liggende opvolger, met passie gesproken over de noodzaak gekonkel in Afrika en elders aan te pakken, de Regering Blair heeft echter mistanden in eigen land genegeerd. Dit geldt zowel het opleggen van straffen als het wegnemen van de grote zwaktes in de wetgeving. “
Het lijkt erop alsof de Britise ethische codes voor door de week zijn en schaamteloze machtspolitiek voor in het weekend. Dat is voor een internationale aanpak van de corruptie fnuikend.
Zie voor meer informatie: www.caat.org.uk/Saudi-Arabia; ‘Labour must make good its failure to reform the law,’ Financial Times 28 februari.
Op de kade in Antwerpen hebben jarenlang 91 containers met tankmotoren, geschutskoepels, nachtzichtapparatuur gestaan. Dat is een hoeveelheid vergelijkbaar met een flatgebouw van vier verdiepingen en 26 meter breed en tien meter diep.
De containers waren in 1998 aangehouden op hun reis naar Eritrea. In 2002 wilde België van de containers af en gaf toestemming voor verscheping naar Nederland. Op 21 januari kwam daarvoor een schip aan in Antwerpen. Het vertrok op 25 januari (volgens onze gegevens, een dag eerder volgens de Nederlandse Regering), om op dezelfde dag in Rotterdam aan te komen.
In Nederland lette men niet op en het schip dat op zaterdag binnenliep, vertrok op zondag 26 januari met bestemming Massawa in Eritrea. Zo kwamen de goederen 4 en half jaar later toch nog aan. Een beschamend voorbeeld van nalatigheid.
De hele kwestie is terug te lezen in de Groene Amsterdammer van 16 februari 2007 of op onze site.
Eind februari bracht Netwerk Vlaanderen naar buiten dat de ING Bank en ABN Amro bank investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van clusterwapens. Deze genuanceerde boodschap ging al snel verloren en het werd: ‘ING en ABN Amro financieren clusterwapens.’ Het ging om financiering van Thales en EADS, twee van de drie grootste Europese wapenfabrikanten.
Je kan met evenveel recht wijzen op betrokkenheid bij productie van draagsystemen voor kernwapens, etc etc. door deze beide Europese wapenreuzen met een Nederlandse band.
Het zijn woorden uit het verleden. Ronald Reagan werkte in de jaren tachtig aan een miljarden verslindend project, het Strategisch Defense Initiative. Toch gaat de ontwikkeling van het raketschild gewoon door. Ter land, ter zee en in de ruimte.
Al november 2004 schreef weekblad Elsevier dat een Amerikaanse schout-bij-nacht er bij Nederland op aandrong de SM- 3 onderschepping raket aan te gaan schaffen. Dit is een raket die met zeer grote snelheid zijn massa tegen een Ballistische Raket moet smijten die daardoor tot stof zal vergaan. Een wapentype dat onder wijlen het ABM-verdrag niet toegestaan was, maar waar destijds al wel aan gewerkt werd door bijvoorbeeld Japanners, Nederlanders en Verenigde Staten.
De afvuur installatie en vuurleiding voor de SM-3 heeft Nederland al. De raketten nog niet. Ze worden door de Amerikaanse militaire organisatie (MDA, Missile Defense Agency) voor het raketschild wel steeds vaker genoemd als belangrijk deel van het raketschild. Dit jaar gaan in de Verenigde Staten de eerste schepen met de SM-3 varen.
Op 4 en 5 juni van dit jaar wordt in Amsterdam een tweedaagse conferentie georganiseerd over de lange arm van de Amerikaanse wapenexportcontrole. Onder de titel: ‘VS exportcontrole op transacties buiten de VS; een handleiding’, kunnen bedrijven voor ruim 1.000 euro les krijgen in Amerikaanse wetgeving en de toepassing daarvan in andere landen en de invloed daarvan op bedrijfspolitiek.
Dat is bittere ernst, want de Verenigde Staten kunnen zware straffen opleggen aan bedrijven die zich niet aan de regels die in de VS gelden te houden, aldus de begeleidende folder. Of die overtredingen nu binnen of buiten de VS worden begaan.
Voor de zoveelste keer komt de vraag op waarom de VS wel buiten de landsgrenzen kan controleren en straffen opleggen bij overtreding van de Amerikaanse regels met betrekking tot strategische goederen. Nederland doet alsof ze bij de inbouw van Nederlandse componenten in Amerikaanse systemen machteloos staat.
Bron: http://www.bsaexport.com/seminars/seminar2007amsterdam.pdf