De Europese Raad publiceerde vrijdag het rapport van 2014 over wapenhandel. Daaruit blijkt dat de handel in de lidstaten aanzienlijk is gestegen en dat er vooral aan conflicten in het Midden-Oosten wapens geleverd worden. In totaal werd er voor 31,5 miljard euro aan exportvergunningen gedaan. De grootste leveranciers zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland. En België was in 2014 de belangrijkste uitvoerder van vuurwapens en de tweede belangrijkste exporteur van munitie naar Saoedi-Arabië.
Het EU-rapport stelt vast dat lidstaten wapens en munitie leveren aan landen die in oorlog zijn of op grote schaal mensenrechten schenden. Onder andere Saoedi-Arabië (3,9 miljard euro), Qatar (11,5 miljard euro), Egypte (6,15 miljard euro) en Israël (998 miljoen euro) zijn belangrijke bestemmingen.
Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) uit stevige kritiek op de stijgende export van wapens naar conflictgebieden en daarbij zou de Europese Raad het rapport ook te laat hebben uitgebracht met ontoereikende informatie, omdat lidstaten niet alles prijsgeven.
Ondanks verzoeken van het Europees Parlement en het middenveld is het rapport ook dit jaar weer te laat gepubliceerd, incompleet en zijn de cijfers inconsistent. De grootste Europese wapenexporteurs, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland, rapporteren onvolledig. Terwijl het Europese Parlement in 2015 juist om betere verslaglegging had gevraagd, wordt deze alleen maar slechter.
Onder het mom van liberalisering van de interne markt versoepelen diverse landen, waaronder Frankrijk en België, hun vergunningstoekenning. Daardoor neemt het risico op dubieuze exporten toe, terwijl de democratische controle bemoeilijkt wordt. Het is tijd dat vrede en veiligheid voorrang krijgen op winstbejag en nationale rivaliteit.
Nederland staat op nummer zeven op de lijst van Europese leveranciers en exporteert voornamelijk vliegtuigen, schepen en ammunitie naar de VS, Duitsland en, verrassend genoeg, Turkije.
Organisaties die in ENAAT zitten zijn:
BUKO-Campaign stop the arms trade – Bremen, Germany, Campaign Against Arms Trade- UK, Centre Delàs d’Estudis per la Pau- Barcelona, Spain, Committee of 100, Finland, Human Rights Institute, Slovakia, NESEHNUTÍ – Czech Republic, Norwegian Peace Association, Norway, Observatoire des armements- France, Peace Union of Finland- Finland, Rete Italiana per il Disarmo- Italy, Stop Wapenhandel- Netherlands, Swedish Peace and Arbitration Society, Sweden, Vredesactie– Belgium, International Peace Bureau (IPB) Quaker Council for European Affairs (QCEA).
..