STOP KILLING PEOPLE AND PLANET

GEEN UITSTEL MAAR AFSTEL VAN DE WAPENBEURS. Toespraak bij demonstratie bij lobby wapenindustrie en Russische ambassade.

We staan hier te demonstreren tegen de rol van de Nederlandse krijgsmacht bij klimaatverandering, op de dag dat Poetin de Oekraïne binnenvalt. We hebben ons natuurlijk afgevraagd: is dat wel gepast? Maar we moeten niet vergeten dat er op dit moment slachtoffers vallen in het Midden-Oosten als gevolg van de westerse olie-oorlogen. Dat er op dit moment migranten verdrinken in de Middellandse Zee, op de vlucht voor armoede die groter wordt door klimaatverandering. Dat er kinderen verhongeren door droogte die is veroorzaakt door klimaatverandering.

Alleen: die mensen staan vandaag niet op de voorpagina.

Met de mensen uit de Oekraïne roep ik vandaag heel hard: Poetin is een lul! Rot op uit de Oekraïne! Maar het is niet zo dat meer westerse wapens deze oorlog had kunnen voorkomen. In 2020 is 56% van de wereldwijde militaire uitgaven gedaan door de gezamenlijke NAVO-landen. Dat is meer dan de helft van alle militaire uitgaven. China was verantwoordelijk voor 13%, Rusland voor niet meer dan 3%. De NAVO heeft een enorm militair overwicht en de meest geavanceerde wapens. Maar wapens brengen geen oplossing voor conflicten.

Na deze demonstratie lopen de meeste van ons door naar de Russische ambassade om ons daar aan te sluiten bij het protest tegen de aanval op Oekraïne.

Maar nu staan we hier, vanwege een wapenbeurs die wegens corona twee keer is uitgesteld. Wij willen geen uitstel maar afstel. Want investeren in wapens is schadelijk. Je moet investeren in een duurzame economie, in een eerlijke economie. In zorg en in onderwijs. Dat geeft mensen veiligheid.

De wapenbeurs met als thema ‘klimaat en krijgsmacht’ wordt gebruikt door de krijgsmacht en de militaire industrie om te ‘greenwashen’. Om hun stoepje schoon te poetsen.

Krijgsmacht en klimaat me zolen. De krijgsmacht is de grote beschermer van een economisch systeem dat de planeet leeg plundert. Hun wapens zijn enorm vervuilend. En de wapenindustrie doet alsof ze schone wapens kan ontwikkelen,. Voor de duurzame oorlogvoering.

Maar dat soort technologie bestaat nog helemaal niet. Er bestaan geen schone gevechtsvliegtuigen, of emissievrije oorlogsschepen. De ontwikkeling daarvan duurt nog jaren. Maar de klimaatcrisis is nu. Als we minder militaire klimaatvervuiling willen moeten we minder krijgsmacht en minder wapens. Stop killing people and planet! Stop de wapenbeurs! En Poetin is een lul!

Demonstratie bij lobby-organisatie van de wapenindustrie
Bij de Russische ambassade

Steun Stop Wapenhandel

Doneer