Persbericht – Nederland draaischijf belastingontwijking wapenindustrie

Amsterdam 02-06-2016 – Zes van de tien grootste wapenbedrijven ter wereld ontwijken belasting via speciale holdings in Nederland. Dat blijkt uit een vandaag door Stop Wapenhandel en het Transnational Institute uitgebracht onderzoeksrapport. Het rapport is naar aanleiding van de Panama Papers geactualiseerd,

eerdere onderzoeksuitkomsten naar belastingontwijking door de wapenindustrie leidden reeds tot Kamervragen.

Onderzoeker Martin Broek: ‘Wij hebben de wereldwijde top-100 wapenbedrijven onderzocht. Uit onder meer de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat meer dan de helft van de wapenbedrijven brievenbusmaatschappijen in Nederland heeft. Het perverse is dat wapenbedrijven zelf vrijwel volledig afhankelijk zijn van overheidsuitgaven maar tegelijkertijd alles op alles lijken te zetten om zo min mogelijk belasting te betalen.’ Van elke twee dollar die wordt verdient met wapenproductie, gaat er een via een bedrijf met een financiële constructie in Nederland.

Recent heeft ook Europa’s grootste raketproducent MBDA een holding in Nederland geopend. De raketten van MBDA worden in het Midden-Oosten inmiddels door vele conflicterende partijen gebruikt, ook tegen elkaar.

Naar aanleiding van een eerdere publicatie van Stop Wapenhandel stelden de ChristenUnie, SP en GroenLinks schriftelijke vragen aan Staatssecretaris Wiebes van Financiën over de belastingconstructies van wapenbedrijven. De Staatssecretaris zag toen nog geen aanleiding tot extra actie.

Lees hier het rapport Tax evasion and weapon production: Letterbox arms companies in the Netherland

Zie ook www.tni.org/dutcharmstaxevation

.