Technologie en onderdrukking, Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek

Persbericht 14-07-2020 – Tussen Nederland en het zeer gemilitariseerde Israël vindt nog steeds wapenhandel en militaire kennissamenwerking plaats, in strijd met het terughoudende Nederlandse wapenbeleid. Dat staat in het rapport “Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek” dat Stop Wapenhandel vandaag publiceert.

Wapenonderdelen en dual-use goederen uit Nederland komen bij het Israëlische leger terecht, onder meer F-16 en F-35 vliegtuigonderdelen, onderdelen van korvetten en testapparatuur voor tankkoepels. Via Europese onderzoeksprogramma’s als Horizon2020 gaat er voor miljoenen aan subsidie naar de Israëlische wapenindustrie, overheidsinstellingen en sterk gemilitariseerde universiteiten. Hoewel de financiering die Israël ontvangt uitsluitend gericht mag zijn op civiele toepassingen, ontbreekt hierop onafhanklijke controle.

Verschillende Nederlandse overheidsinstanties, bedrijven en universiteiten werken samen met Israëlische partners. Zo werkt de Veiligheidsregio Haaglanden samen met de Israëlische wapenproducent Elbit aan een drone-project, waarbij technologie toegepast wordt die is gebruikt bij bombardementen op Palestijnen. Ook het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, het Nederlands Forensisch Instituut, Europol (locatie Den Haag), het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Prorail, Single Quantum BV, Corvers Procurement Services BV, de Erasmus Universiteit, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht werken met Israëlische partners samen aan programma’s die een militaire of repressieve toepassing kunnen hebben.

Met zijn aankoopbeleid profiteert de Nederlandse krijgsmacht van militaire technologie die is ontworpen op basis van ervaring in bezet Palestijnse Gebied, zoals het Gill anti-tanksysteem en het VOSS Smart Vest.

Het rapport Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israël in wapenhandel en veiligheidsonderzoek Met engelse samenvatting / english summary included

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer