Timmermans komt belofte informatie wapenexport niet na

Al jaren worden de cijfers over Nederlandse wapenexport met grote vertraging gepubliceerd. De cijfers over het voorgaande jaar komen vaak pas eind oktober – te laat voor een serieuze controle en eventuele bijstelling van het regeringsbeleid door de Tweede Kamer. Zeker gezien de gespannen situatie in het Midden-Oosten is dat onbegrijpelijk, vindt Stop Wapenhandel.
In februari, tijdens bespreking van de vertraagde wapenexportcijfers over 2012, beloofde minister Timmermans om deze keer de cijfers van het voorgaande jaar nog voor het zomerreces naar de Kamer te sturen. Maar dat is niet gebeurd. Stop Wapenhandel informeerde hierover Kamerleden en media.

Een aantal grote orders uit 2013 zijn overigens al bekend, dankzij het nieuwe notificatiesysteem aan het parlement van orders boven de 2 miljoen euro, iets waarvoor Stop Wapenhandel jaren geijverd heeft. Daardoor weten we dat er in 2013 onder andere wapens werden geleverd aan Jordanië, Oman, Egypte en Algerije.

En verder:
Het grote Europese wapenbedrijf EADS heeft zijn naam gewijzigd in Airbus. Het bedrijf maakt grote winst op wapenproductie: meer dan 12 miljoen in 2013, waaronder voor de productie van kernraketten. Het bedrijf heeft ook een zeer actieve lobby om geld los te peuteren bij overheden voor het maken van drones.
Om belastingtechnische redenen is het Airbus hoofdkantoor in Nederland gevestigd. Samen met de Catholic Workers demonstreerde Stop Wapenhandel in mei bij de aandeelhoudersvergadering van Airbus in Amsterdam. Met aangepast spandoek.

Wapens voor coupplegend Thais leger
Het leger van Thailand, dat half mei een staatsgreep pleegde, heeft de afgelopen tien jaar (2003-2012) voor ruim 67 miljoen euro wapens in Nederland gekocht. Stop Wapenhandel inventariseerde de wapenexportvergunningen en doorvoermeldingen voor de Thaise krijgsmacht.

Europese verkiezingen
Hoe stemden de Nederlandse lijsttrekkers voor het Europarlement over subsidie voor de wapenindustrie, over drones en over militarisering van de Europese Unie? Stop Wapenhandel onderzocht het samen met Vredesactie en Agir pour la Paix uit België.

ABP-beleggingen in kernwapens
zijn met 35% gestegen tot 1,1 miljard euro, zo bleek uit onderzoek dat we in april deden. Bij een ABP bijeenkomst hielden we een kleine demonstratie. Pensioengerechtigden stelden er kritische vragen aan het ABP bestuur.

Steun Stop Wapenhandel! Onderzoek en actie kost geld. U kunt ons helpen met een gift op NL.11.TRIO.0390.407.380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam

PS Omdat er soms verwarring bestond over onze naam heet de Campagne tegen Wapenhandel vanaf nu Stop Wapenhandel. Zo zijn we makkelijk te vinden op www.stopwapenhandel.org en www.facebook.com/stopwapenhandel