Help ons de wapenlobby stoppen! Geef uw steun op rekening 390 40 73 80 tnv Campagne tegen Wapenhandel, Amsterdam
Nieuwsbrief Campagne tegen Wapenhandel september 2012
Toch weer wapenleveranties Libië?
Grote wapenbedrijven als EADS Cassidian, Finmeccanica, Thales, BAE Systems staan alweer in de rij voor leveringen aan Libië, hoewel er nog een wapenembargo geldt. Het gaat om de verkoop van onder meer helikopters, onbemande vliegtuigen (drones), militaire voertuigen en commando-apparatuur. Deze levering zou kunnen plaatsvinden omdat het wapenembargo een aantal uitzonderingen kent. Zo mogen wel wapens geleverd worden voor de bewaking van de Libische buitengrenzen (om terroristen en vluchtelingen op weg naar Europa tegen te houden), en van deze uitzondering wordt gretig gebruik gemaakt. Zo kunnen de wapenbedrijven hun banden met het nieuwe Libische regime vast aanhalen voor als er weer echt zaken gedaan gaan worden. Intussen vinden veel wapens die tijdens de burgeroorlog vorig jaar zijn geroofd nu hun weg naar de illegale wapenmarkten in heel Noord-Afrika.
Grote jongens
Elk jaar publiceert Defense News, een Amerikaans militair weekblad, een top honderd van de grootste wapenbedrijven ter wereld. De positie op de lijst hangt af van de winst uit wapenverkopen van de bedrijven, die vaak ook voor de civiele markt produceren. De gezamenlijke omzet in 2011 van de 100 grootste wapenboeren bedroeg 414,3 miljard dollar. Traditiegetrouw wordt de lijst aangevoerd door Amerikaanse wapenproducenten. De grootste Europese bedrijven op de lijst zijn BAE Systems (Brits/Amerikaans), EADS (Frans/Duits/Spaans/Nederlands), Finmeccanica (Italiaans) en Thales (Frans/Nederlands/Brits). Op dit moment zijn er fusiebesprekingen gaande tussen BAE Systems en EADS, die deze Europese reuzen samen het grootste wapenbedrijf ter wereld kunnen maken. Of de fusie doorgaat is nog onduidelijk: vooral de Duitsers vrezen verlies van werkgelegenheid. Opmerkelijk is dat de aandelen van EADS fors daalden na de aankondiging van een mogelijke fusie. Volgens analisten komt dat, omdat beleggers het niet zien zitten als EADS zich nog forser in de defensieproductie gaat storten. De meeste beleggers kiezen voor aandelen EADS omdat ze veel verwachten van de passagiersvliegtuigen die dochter Airbus maakt. Uit wapenproductie haalt EADS een kwart van zijn omzet. In 2011 was dat 11,6 miljard euro. BAE Systems daarentegen is vrijwel volledig gericht op wapenproductie.
Pensioen met goed fatsoen
Het gaat goed met de actie om pensioengeld uit wapenproductie te krijgen! Er zijn al duizenden handtekeningen gezet op de oproep aan pensioenfondsen, en ook online wordt veel getekend. Volgens ons onderzoek zijn er nog zeker tien grote pensioenfondsen die beleggen in EADS, waaronder vier van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen: het ABP, het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouw (BPF Bouw), het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalektro (PME). U kunt nog steeds actieflyers bestellen bij info@stopwapenhandel.org Dit najaar gaan we verrassingsbezoekjes afleggen bij de pensioenfondsen. We houden u op de hoogte.
Paper voor de Vredesweek
We worden steeds afhankelijker van olie uit onstabiele regio’s, waar de oliewinning verbonden is met (gewapende) conflicten, repressie en mensenrechtenschendingen. Een snelle omslag naar duurzame energie neemt een bron van oorlogen weg. Dat concludeert de Projectgroep Energie en Geopolitiek in de paper ‘Duurzame energie voor duurzame vrede‘ , gepubliceerd in het kader van de Vredesweek. De Projectgroep is een samenwerking van Campagne tegen Wapenhandel, Kerk en Vrede, Peakoil Nederland en VD AMOK.
Meer wapenhandelnieuws op onze Facebookpagina