Verkopen of verschroten

Volkskrant opinie 11 mei 2011 — Veel landen in Europa bezuinigen momenteel op Defensie, zo ook Nederland. Bewapening wordt versneld afgeschreven of helemaal afgeschaft. Dat creëert een fors aanbod op de internationale markt voor tweedehands wapens. Wapenhandelaren klagen al dat het grote aanbod de prijs begint te drukken.

Ook Nederland zal een deel van zijn nu op non-actief gestelde wapensystemen willen verkopen. De afgelopen jaren verkocht ons land grote hoeveelheden tweedehands materieel aan Chili, Peru, Jordanië, Egypte en Bahrein. Vooral bij die laatste twee bestemmingen werd pijnlijk duidelijk wat de consequenties van onze export kunnen zijn, toen het leger werd ingezet tegen burgerdemonstranten. Als Nederland dictators bewapent, kan het zichzelf medeplichtig maken aan mensenrechtenschendingen.

Als de politie nieuwe dienstpistolen aanschaft, worden de oude wapens verschroot, zodat ze niet in verkeerde handen kunnen vallen. Wij vinden dat ook een goed idee voor wapens die Defensie afschaft. Bij de huidige hoge oud-ijzerprijs kan dat de schatkist nog best wat opleveren.

Wendela de Vries, Campagne tegen Wapenhandel