Verzet in Europarlement tegen verkoop korvetten KSG aan Indonesië

Verzet in Europarlement tegen verkoop korvetten KSG aan Indonesië

Provinciale Zeeuwse Courant, 4 juni 2005

BRUSSEL – De verkoop van twee Nederlandse korvetten aan Indonesië leidt tot discussie in het Europees Parlement. De fregatten zijn besteld bij Koninklijke Schelde Groep in Vlissingen.

De order voor de schepen moet onmiddellijk worden gestopt , vindt de Spaanse europarlementariër Raül Romeva, die namens zijn 731 collega’s wapenverkopen volgt.

Nederland schendt de gedragscode die wapenleveringen verbiedt aan onstabiele regio’s. Indonesië gebruikte soortgelijke schepen in 2003 tegen inwoners van Atjeh , aldus de Spanjaard vrijdag. Nederland heeft een exportvergunning gegeven De regering acht de kans klein dat Indonesië de schepen gebruikt tegen de eigen bevolking in bijvoorbeeld Atjeh.

Het Europees Parlement kan de levering formeel niet tegenhouden, maar kan wel een politiek signaal geven.

Het rapport van Romeva zal steun krijgen van Max van den Berg. De PvdA-leider in het Europees Parlement is kritisch over de levering. Voor je het weet gebruikt Indonesie de schepen toch tegen de eigen inwoners , zegt Van den Berg, die deze maand Atjeh bezoekt. Het lijkt wel of de mensenrechten voor zondags zijn, en de koophandel voor doordeweeks. Hij vindt het jammer dat Europa en de VS veel wapens leveren aan conflictgebieden: Later moeten we dan weer vredesmissies betalen tegen mensen met onze wapens.

Geen wapens naar Indonesië Activiteiten

Steun Stop Wapenhandel

Doneer