Voor een vreedzaam Europa

Vredesspiraal no 1 2017 – In mei 1950 stelde de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Schuman voor om “een basis te leggen voor gezamenlijke economische ontwikkeling als eerste stap naar een Europese Federatie, en de toekomst te veranderen van een regio die zich lang heeft gericht op het produceren van oorlogswapens, waarvan vooral zijzelf het slachtoffer werd.” Wat is er terecht gekomen van dit vreedzaam Europa?

Anno 2017 verdienen Europese wapenbedrijven geld aan oorlog en vluchtelingen. De Europese Commissie wil de wapenexportcontrole uithollen en onderzoeksgeld aan de wapenindustrie geven. En Westerse wapens houden de oorlog in Jemen gaande.

Ja, de Europese Unie zorgt al 70 jaar voor vrede. Maar dan alleen binnen haar eigen grenzen. De afgelopen decennia hebben Europese landen meegedaan aan militaire interventies die hele regio’s ontwricht hebben. Bovendien exporteert Europa op grote schaal wapens: na de Verenigde Staten is de EU de grootste wapenexporteur ter wereld. Die wapens gaan overal naartoe. Ook naar oorlogsgebieden, naar dictators en naar landen die niet eens in de basisbehoeften hun bevolking kunnen voorzien.

Mensen die vanuit oorlogsgebieden naar het vreedzame Europa willen vluchten worden tegengehouden aan de grenzen, door grensbewakers die steeds meer militaire middelen gebruiken. Er wordt gesproken over ‘opvang in de regio’ maar tienduizenden vluchtelingenkinderen in Turkije en Libanon kunnen nog steeds niet naar school. En als klap op de vuurpijl is ‘Brussel’ de afgelopen maanden bezig om geld naar de Europese wapenindustrie te sluizen zodat die ‘concurrerend’ en ‘innovatief’ kan blijven.

 

Zou de Europese Unie niet veel meer inspireren als het nieuwe methoden ontwikkelde om met conflicten om te gaan? Als het meer diplomatieke kwaliteiten zou inzetten om onderhandelings- en verzoeningsprocessen op gang te brengen? Als het een eerlijke belastingpolitiek zou invoeren waardoor Afrikaanse landen voldoende eigen middelen kunnen genereren om zich economisch te ontwikkelen? Als het serieuze klimaatpolitiek zouden voeren waardoor de kans op oorlog om water en vruchtbare grond vermindert? Europa zou zich niet moeten richten op oorlogsvoorbereiding maar op het actief bevorderen van vrede. Er zou budget moeten worden vrijgemaakt om alle kennis over het ontstaan en voorkomen van conflicten verder te ontwikkelen. Met 25 miljoen euro kunnen we een heel eind komen. Dat is precies het bedrag de de Europese Commissie voor 2017 heeft bestemd voor militaire onderzoeksprogramma’s. En weet je wat? Met een tiende van dat bedrag komen we ook heel ver. Besteed de rest van het geld dan alsjeblieft aan onderwijs voor vluchtelingenkinderen.

 

Wendela de Vries

Stop Wapenhandel

 

..