Voor een vreedzaam Europa

In mei 1950 stelde de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Schuman voor om “een basis te leggen voor gezamenlijke economische ontwikkeling als eerste stap naar een Europese Federatie, en de toekomst te veranderen van een regio die zich lang heeft gericht op het produceren van oorlogswapens, waarvan vooral zijzelf het slachtoffer werd.”
Wat is er terecht gekomen van dit vreedzaam Europa? Anno 2017 verdienen Europese wapenbedrijven geld aan oorlog en vluchtelingen. De Europese Commissie wil de wapenexportcontrole uithollen en onderzoeksgeld aan de wapenindustrie geven. En Westerse wapens houden de oorlog in Jemen gaande. Maar protest helpt! Stop Wapenhandel zet zich samen met andere groepen in voor een vreedzaam Europa. We doen onderzoek en voeren actie. We maken het de wapenindustrie zo moeilijk mogelijk. Doe mee!

Airbus niet welkom in Amsterdam

Op woensdag 12 april houdt Airbus zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Airbus is het 7e grootste wapenbedrijf ter wereld en het op een-na-grootste van Europa. Het bedrijf levert wapens aan discutabele landen over de hele wereld. Zo is het gevechtsvliegtuig van Airbus, de Eurofighter Typhoon, in gebruik door de luchtmacht van Saoedi-Arabië. Een recente grote deal van Airbus is de levering dertig Caracal gevechtshelikopters, ter waarde van 1.1 miljard euro, aan Koeweit. Deze landen zijn actief in de verwoestende oorlog in Jemen. Zulke wapenleveranties dragen bij aan de destabilisatie van het Midden-Oosten en de vluchtelingentragedie.

Airbus profiteert van het gunstige belastingklimaat voor multinationals in Nederland. Ook Nederlandse pensioenfondsen en banken hebben miljoenen geïnvesteerd in Airbus. ABP spant de kroon, met 95 miljoen euro aan aandelen in Airbus.

Dit jaar hebben we ervoor gekozen om te protesteren tegen Airbus door middel van een social-media actie. We zijn hierbij afhankelijk van jullie steun. Verspreid de video op je facebook/twitter/email-account en laat weten dat Airbus niet welkom is in Amsterdam. Vergeet niet ook Airbus zelf te adresseren @AirbusGroup

Lees meer

Airbus is het 7e grootste wapenbedrijf ter wereld en het op een-na-grootste van Europa. Het levert wapens over de hele wereld, ook naar het Midden-Oosten. De video laat zien wat er dan gebeurd. Starring Peyman Jafari, docent aan de Universiteit van Amsterdam.

Protest op straat

Op 11 april sprak Stop Wapenhandel op een demonstratie tegen het geweld in Soedan en het tegenhouden van vluchtelingen. Georganiseerd door belangenorganisatie Darfur Union mmv Doorbraak.
Op 16 mei spreekt Stop Wapenhandel bij de manifestatie tegen wapenbeurs ITEC, onderdeel van een 3-daagse vredeswake. De Amsterdamse Vredeswacht, die ITEC al jaren hinderlijk volgt, heeft o.a. bereikt dat de beurs in Keulen niet meer welkom is. Van 12 tot 14 uur Ahoy Rotterdam

 

Ons mailadres is:
info@stopwapenhandel.org
 

Steun Stop Wapenhandel

Doneer