Vragen over wapenexport voor debat Tweede Kamer

Persbericht Stop Wapenhandel – Amsterdam 7 oktober 2014 – Op woensdag 8 oktober zou in de Tweede Kamer het uitgestelde Algemeen Overleg wapenexportbeleid houden. Het overleg is echter opnieuw uitgesteld, nu tot 11 december.

Het overleg zal gaan over de afgegeven wapenexportvergunningen in 2013, die overigens nog steeds niet openbaar gemaakt zijn. Stop Wapenhandel maakt zich zorgen over wapenhandel met – vaak autoritaire – regimes die de mensenrechten schenden, en over wapenexport naar spanningsgebieden, met name naar het Midden-Oosten. Dat schrijft de organisatie in een brief aan Kamerleden.

Hoewel de regering aan de Kamer heeft beloofd om informatie over wapenexporten openbaar te maken, ontbreken de overzichten van individuele exportvergunningen in 2013. Daardoor is er onduidelijkheid over exporten naar onder meer Saoedi-Arabië, Rusland, China, Thailand en Turkije. Ook zijn er vragen over de export van F-16’s naar Jordanië (die zonder VN mandaat ingezet zouden kunnen worden) en marineschepen naar Vietnam.

Tenslotte pleit Stop Wapenhandel voor een onmiddellijke stop op wapenexport naar het Midden-Oosten. Zeker in de huidige chaotische situatie wisselen wapens regelmatig van eigenaar. Extremistische strijdgroepen beschikken over illegaal verkregen wapens die ooit legaal zijn geëxporteerd.

Hier de volledige brief