Vredesactie Spui zaterdag 24 juni om 18.00

Met activisten uit Rusland en Oekraïne en Eerste Kamerlid SP

Op zaterdag 24 juni om 18.00 uur demonstreert Stop de Oorlog Amsterdam voor de 64e keer tegen de Russische inval in Oekraïne en voor onderhandelingen om de oorlog te stoppen. Sprekers zijn onder andere twee vredesactivistes uit respectievelijk Oekraïne en Rusland en Eerste Kamerlid Bastiaan van Apeldoorn van de SP.

Met twee minuten stilte worden op het Spui de vele slachtoffers herdacht aan beide zijden. Er is muziek van klankkunstenaar George Mensink uit Rotterdam en Justus van Oel zal een nieuw gedicht voordragen.

Sinds de Russische inval op 24 februari vorig jaar heeft het Amsterdamse samenwerkingsverband elke week tegen de oorlog geprotesteerd, in eerste instantie bij het Russisch Handelsconsulaat op het Museumplein. Na de sluiting van dit consulaat is de actie verplaatst naar het Spui in Amsterdam en de frequentie veranderd van wekelijks naar eens per maand, telkens op de 24e.

Russische troepen weg uit Oekraïne

De Russische invasie van Oekraïne is een brute daad van agressie die ons met afschuw vervult. We kunnen niet toekijken terwijl mensen sterven en steden worden verwoest.

Diplomatie nu 

Oekraïne heeft het recht om zich te verdedigen. Maar met alleen militaire inzet komt er geen vrede. Wij roepen de Nederlandse regering op om diplomatieke initiatieven te nemen. Hoe langer de oorlog duurt, hoe groter bovendien het risico op (nucleaire) escalatie.

Europa kernwapenvrij

Terwijl Rusland kernwapens plaatst in Belarus, vervangt de NAVO versneld de Amerikaanse kernwapens in Europa door nieuwe kernraketten die nog gevaarlijker zijn. Dit gebeurt ook in Nederland op vliegbasis Volkel. Deze nieuwe kernwapenwedloop is zeer verontrustend en meer dan genoeg reden om voor ontwapening de straat op te gaan. 

Geen nieuwe wapenwedloop 
Onze regeringen gebruiken deze oorlog om de militaire uitgaven fors op te schroeven. Wij willen geen nieuwe wapenwedloop. Zeker niet als die ten koste gaat van sociale uitgaven en milieu- en klimaatbeleid.

Over ons

Stop de Oorlog Amsterdam bestaat op dit moment uit FNV Amsterdam, SP Amsterdam, Amsterdam BIJ1, Stop Wapenhandel, Democratisch Socialisten Amsterdam, Niet in mijn Naam, Rood Amsterdam en Extinction Rebellion. Zie www.stopdeoorlogamsterdam.nl.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer