Wapenconferentie bij Vrijheidsmonument

Ravage, AMSTERDAM, 25 MEI 2010. Volgende week vindt in het hartje van Amsterdam een militaire wapenconferentie plaats.  Tijdens de Netherlands Offset Conference worden compensatieorders verhandeld. Tegenstanders van wapenhandel roepen op tot protest. Op donderdag 3 juni komen vertegenwoordigers van tientallen wapenproducenten bijeen in de Industrieele Groote Club, gevestigd aan de Dam in Amsterdam. Een vertegenwoordiger van het ministerie van Economische Zaken is hierbij een van de gastsprekers. De Netherlands Offset Conference gaat over zogenoemde compensatieorders, orders die buitenlandse defensiebedrijven verplicht bij Nederlandse bedrijven moeten plaatsen wanneer de Nederlandse krijgsmacht iets van hen koopt.

Vijf van de tien grootste wapenproducenten ter wereld zullen bij de conferentie aanwezig zijn: BAe, Boeing, Lockheed Martin, L-3 Communications en Thales. Deze bedrijven leveren wapens aan landen in spanningsgebieden, landen met interne conflicten en straatarme landen, die hun geld wel beter kunnen besteden. Ook zijn al deze bedrijven betrokken bij de productie van kernwapens en/of clustermunitie. Lockheed Martin is voorts de hoofdaannemer van het controversiële JSF-project.

Daarnaast is ook het Israëlische bedrijf Elbit aanwezig, dat op diverse manieren een bijdrage levert aan de onderdrukking van de Palestijnen. Zo levert het technologie en camera’s voor de scheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Een zelfde soort contract kreeg het bedrijf voor het hek tussen de VS en Mexico, bedoeld om ‘illegale’ immigratie tegen te gaan. Uiteraard zijn ook Nederlandse bedrijven nadrukkelijk van de partij, in de hoop meer compensatieorders binnen te halen.

De conferentie wordt georganiseerd door het bedrijf Finca Defense Marketing, gevestigd aan de Veemkade in Amsterdam. FDM is een particuliere onderneming gespecialiseerd in defensie en veiligheid. Het bedrijf helpt Nederlandse ondernemingen om actief te zijn in de compensatie gerelateerde defensiemarkt. Hierbij voert Finca Consulting het grootste deel van het marketingtraject uit.

Campagne tegen Wapenhandel (CtW) is boos op de gemeente Amsterdam, die na de omstreden ITEC-conferentie in 2005, opnieuw ruimte biedt aan wapenhandel. Naar aanleiding van de commotie rond ITEC, zei voormalig burgemeester Cohen ten overstaan van de raad niet blij te zijn met ITEC. Hij vond de wapenbeurs haaks staan op het Amsterdamse beleid, om agressie en geweld in de stad zo veel mogelijk te bestrijden.

“Wapenhandelaren verdienen grof geld aan de dood of verminking van talloze mensen”, meldt CtW. “Mede dankzij hen worden oorlogen, andere gewelddadige conflicten en situaties van onderdrukking in stand gehouden. Nederland heeft hier als de op vijf na grootste wapenexporteur ter wereld, een belangrijk aandeel in. De miljarden die omgaan in de wapenhandel kunnen veel beter ingezet worden om te werken aan een meer leefbare, eerlijkere en vreedzame wereld voor iedereen.”

Uit protest tegen de Netherlands Offset Conference organiseert CtW een
picketline voor de deur van de Industrieele Groote Club. Deelnemers worden
verzocht zich donderdag 3 juni rond 9 uur bij het gebouw, Damrak 27, te
vervoegen. Met spandoeken, protestborden en leuzen zullen de wapenhandelaren die deelnemen aan de conferentie verwelkomd worden.

http://www.ravagedigitaal.org/2010nieuws/mei/25/nws.php