Nieuwsbrief Campagne tegen Wapenhandel September 2011
“When the United Nations declared a no-fly zone over Libya, the armaments index on the New York Stock Exchange shot up by 5 percent.” (Der Spiegel, april 1 2011)
Steun de Campagne tegen Wapenhandel!
Rekening 390 40 73 80 tnv Campagne tegen Wapenhandel, Amsterdam
Wordt vriend op Facebook zie www.facebook.com/stopwapenhandel
Help onze actie tegen wapenreus EADS!
De Campagne tegen Wapenhandel dingt mee naar de ASN Wereldprijs, waarmee we 10.000 euro kunnen winnen. Daarmee willen we ook volgend jaar opnieuw actie voeren tegen EADS, het grote Europese defensiebedrijf met hoofdkantoor in Nederland. EADS maakt onder meer gevechtsvliegtuigen, raketten en anti-raketgeschut. Het maakt ook raketten voor Europese kernwapens en werkt mee aan onderhoud van bestaande kernwapens. Recent kwam het bedrijf in het nieuws omdat er wapens van EADS werden gebruikt door alle strijdende partijen in de Libische oorlog: zowel door de NAVO, de troepen van Khadafi als de rebellen. De Campagne tegen Wapenhandel wil grote financiers onder druk zetten hun geld uit EADS terug te trekken, zolang het bedrijf ook militaire producten maak. Verschillende pensioenfondsen hebben zich de afgelopen jaren al om deze reden teruggetrokken, maar een aantal anderen stopt nog steeds veel geld in de wapenproductie van EADS. Wij willen hier heel graag campagne tegen voeren, en we kunnen veel meer doen als we die prijs winnen! Daarvoor is het nodig dat zoveel mogelijk mensen op de ASN website hun stem op ons project uitbrengen. Dat stemmen gaat heel makkelijk. Je moet je wel eerst registreren, maar dat is het zeker waard want het kan ons aan veel geld helpen.
Je vind ons project op
http://voordewereldvanmorgen.nl/project/geen-geld-voor-geweld
Nederlands bedrijf bouwt werf samen met Nigeriaanse marine
Het bedrijf TP Marine uit Wieringerwerf breidt zijn samenwerking met de marine van Nigeria uit en heeft een contract getekend voor de levering van een complete werf in Lagos. De deal kwam tot stand door bemiddelling van een Israelische zakenman die al jaren actief is in Nigeria, Amid Sadeh. Hij regelde ook een contract met Aeronautics Defense Systems voor de levering van drones (onbemande vliegtuigjes) om in te zetten boven de Nigerdelta. (Aeronautics is hetzelfde bedrijf dat door Nederland in Uruzgan is ingehuurd voor informatieverzameling met drones).Ook regelde hij voor Nigeria twee Israelische patrouilleboten voor 25 miljoen dollar, meer dan het dubbele van de normale prijs. De Israelische krant Ha’aretz meldt dat de Nigerianen meenden nieuwe boten te hebben besteld, maar tweedehands boten van de Israelische marine te hebben ontvangen.
De Nederlandse levering van 20 catamarans van TP Marine aan de Nigeriaanse kustwacht leidde tot Kamervragen. Volgens veiligheidsexperts zijn de catamarans bedoelt voor troepentransport in de onrustige Nigerdelta, waar de bevolking zich keert tegen de olievervuiling en het gebrek aan investering in hun ontwikkeling. In antwoord op de Kamervragen verklaarde de Nederlandse regering klip en klaar dat het afgeven van een exportvergunning voor deze marineboten samenhing met het verdedigen van de belangen van Shell in de regio.
Lees het hele artikel (in het engels) op www.stopwapenhandel.org/node/1194
Oorlogsprofiteurs en vredesbeweging
Om nieuwe internationale strategieën voor de vredesbeweging te bespreken houden het European Network Against Arms Trade en de War Resisters International van 29 september tot 2 oktober een seminar in Barcelona. Op het programma staan onder meer de campagne tegen drones, ontwikkelingen op het gebied van veiligheidstechnologie, de toenemende privatisering van de oorlog (variërend van Blackwater tot bescherming tegen piraten), recente ontwikkelingen in militaire relaties met het Midden-Oosten en het gebruik van nieuwe campagnemiddelen als Facebook.
Inschrijven kan nog tot 15 september. Meer informatie http://www.wri-irg.org/node/13102
Geen militaire relaties met Israel
Zeven jaar nadat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de muur tussen Israel en Palestina illegaal verklaarde, heeft de Palestijnse organisatie voor Boycot, Desinvestering en Sancties opgeroepen tot een militaire boycot van Israel. Israel heeft zelf een grote wapenindustrie maar is ook een van de grootste wapenimporteurs ter wereld. De meeste van deze wapens (95%) koopt of krijgt het van de Verenigde Staten. Europese landen hebben vooral militaire productierelaties met Israel. Er is een toenemende Europese samenwerking met de Israelische defensie-industrie, bijvoorbeeld op het gebied van drones (onbemande vliegtuigen) en antitankraketten (Gill Spike raketten, ook in gebruik bij het Nederlandse leger). Ook wordt er steeds meer gezamenlijk, door de EU gefinancierd, beveiligingsmaterieel ontwikkeld. Onder de noemer Binnenlandse Veiligheid wordt de defensiesector bijvoorbeeld betaald om te kijken of de drones die zijn ingezet tegen Palestijnen in Gaza ook kunnen worden ingezet bij voetbalrellen.
Het Israelisch-Palestijns conflict kan onmogelijk met militaire middelen worden opgelost. Daarom wordt de oproep tot een militaire boycot van Israel ondersteund door negen groepen van het European Network Against Arms Trade, waaronder de Campagne tegen Wapenhandel. Ook is er een website opgezet om informatie samen te brengen over Europese militaire relaties met Israel. Zie http://disarmtheconflict.wordpress.com/