Wapenexport naar Egypte

Persbericht 17 mei 2022 – Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag, dinsdag 17 mei, in hoger beroep geoordeeld dat Nederland wapens mag blijven leveren aan Egypte. Een coalitie van vredes- en mensenrechtenorganisaties spanden een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat om wapenexport naar Egypte een halt toe te roepen. 

Nederland levert wapensystemen aan de Egyptische krijgsmacht, die daarmee kan bijdragen aan ernstige mensenrechtenschendingen van de lokale bevolking in de Noord-Sinaï. Het gaat onder andere om geavanceerde radar- en communicatiesystemen die worden ingebouwd in oorlogsfregatten. Zulke systemen zijn de oren en ogen van een krijgsmacht, en kunnen een rol spelen bij het aansturen van militair geweld in de Noord-Sinaï. Egypte is bovendien partner van Saoedi-Arabië, dat inmiddels ruim zeven jaar een oorlog in Jemen voert.  

De organisaties Vredesorganisatie PAX, Stop Wapenhandel en het Nederlands Juristen Comité Mensenrechten (NJCM) reageren teleurgesteld. Zelfs als de wapens nog niet zijn uitgevoerd, moeten NGO’s aantonen dat deze wapens zullen worden ingezet bij schendingen van het internationaal recht. Het Hof legt de lat daardoor zo hoog dat het voor mensen- en vredesorganisaties bijna onmogelijk is om wapenleveranties te stoppen. Ondanks de vele waarschuwingslampjes die afgaan over de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Noord-Sinaï, oordeelt het Hof toch dat Nederland wapens mag blijven leveren aan Egypte.

Michel Uiterwaal van vredesorganisatie PAX licht toe: “Om wapenleveranties naar een land als Egypte tegen te houden, moeten we nu bijna de toekomst voorspellen. Wij blijven vinden dat Nederland bij aanwijzingen voor dreigende mensenrechtenschendingen in Egypte geen wapens moet leveren, maar het Hof oordeelt helaas anders.”  

Wendela de Vries van Stop Wapenhandel beklemtoont: “Ondanks dat de Staat over veel meer middelen beschikt, blijkt deze niet zelf alle feiten over mensenrechtenschendingen door het Egyptische leger boven tafel te krijgen. Hoe kan dan een goede afweging over een wapenexport worden gemaakt? Wij blijven de situatie in Egypte monitoren en zullen ook bij toekomstige vergunningen aan de bel trekken als dat nodig is.”

Lees de uitspraak hier

Steun Stop Wapenhandel

Doneer