Coup-plegende Thaise krijgsmacht mede-bewapend vanuit Nederland

27 mei 2014 – Het leger van Thailand, dat half mei voor de zoveelste maal een staatsgreep pleegde, heeft de afgelopen tien jaar (2003-2012) voor ruim 67 miljoen euro wapens in Nederland gekocht. Over leveringen na april 2012 is echter niets bekend, omdat de overheid fors achterloopt met het publiceren van verleende wapenexportvergunningen.

Daardoor komt de controlerende taak van het Nederlands parlement in het gedrang. De meeste wapenexporten zijn bedoeld voor de marine, maar er zijn ook delen van pantservoertuigen, rupsbanden voor tanks en beeldversterkerbuizen voor nachtzichtapparatuur geleverd. Daarnaast fungeerde Nederland in 2008 en 2009 als doorvoerland voor grootschalige Tsjechische munitiezendingen.

Sinds de voorlaatste militaire staatsgreep, in 2006, zijn weliswaar een aantal wapenexportvergunningen geweigerd, maar de meeste werden zonder probleem verleend. De regering meent dan dat de aard van de betrokken goederen inzet bij interne repressie onwaarschijnlijk maakt. Uit de inzet van Nederlandse wapens in Bahrein en Egypte tijdens de Arabische Lente is echter gebleken dat dat soort zaken van tevoren vaak slecht is in te schatten, Bovendien versterkt elke wapenleverantie de positie van de Thaise krijgsmacht.

Klik hier voor een overzicht van afgegeven wapenexport- en dual-use-vergunningen en van doorvoermeldingen.