Al jaren staat de Amsterdamse Vredeswake elke woensdag op het Beursplein in Amsterdam om te protesteren tegen wapenhandel. De Campagne tegen Wapenhandel zoekt regelmatig voor de Vredeswake uit welke militaire bedrijven hun aandelen op de beurs verhandelen en wat ze maken.
Wapenhandel op de beurs
Op de Amsterdamse beurs wordt gehandeld in aandelen van bijna veertig bedrijven die actief zijn op de militaire markt. Het gaat bijvoorbeeld om:
– Boeing: een van de grootste wapenproducenten ter wereld. Maakt ondermeer kernwapens, gevechtsvliegtuigen en -helicopters en raketten.
– Ten Cate: maakt ondermeer bepantsering voor tanks, kannonnen en kogelvrije vesten. Sleept regelmatig grote Amerikaanse legerorders binnen.
– DSM: levert bepantsering en beschermende kleding. De Israëlische en Amerikaanse krijgsmachten zijn belangrijke klanten.
In dit filmpje legt een van de deelneemsters aan de Vredeswake uit waarom ze daar staat.
Wapenhandel is één van de sectoren die het minst te lijden hebben onder de crisis. Terwijl stevig bezuinigd wordt op allerlei sociale uitgaven, op onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, milieubeleid en gezondheidszorg, en zelfs op defensie, zet de Nederlandse regering een aantal grote wapenaankopen gewoon door. Niet alleen wil de regering nog altijd voor miljarden euro’s JSF-bommenwerpers kopen, er staan ook militaire uitbreidingen op het verlanglijstje van de krijgsmacht, onder meer ballistische raketten (Maritime Ballistic Missile Defense), onbemande vliegtuigen (MALE UAV) en extra militaire sattellieten (MILSATCAP). Kassa voor de defensie-industrie.
Nederland helpt ook andere landen wapenaankopen te doen. Afgelopen april nog werd er een krediet van 386.000 euro verstrekt aan de Griekse regering om onderdelen voor radarsystemen te kunnen kopen bij wapenproducent Thales. Deze eeuw verkocht Nederland al voor 380 miljoen euro wapens aan Griekenland, dat zoals bekend met grote tekorten kampt en gedwongen wordt tot radicale bezuinigingen. Bezuinigingen waar vooral gewone Griekse burgers het slachttoffer van worden, terwijl de wapenhandelaren onverminderd hun zakken vullen.
Om geld binnen te halen gaat het Nederlandse leger een flink aantal wapens verkopen. Eerder kwamen zulke afgestoten wapens terecht in bijvoorbeeld Egypte en Bahrein, waar ze gebruikt werden om de bevolking te onderdrukken. Wat ons betreft worden gaan de wapens niet in de verkoop, maar rechtstreeks naar de sloop.
Bij de foto: Nu het tentenkamp van Occupy Amsterdam op het Beursplein is neergestreken is de Vredeswake extra gezellig.