Wapenindustrie voedt vluchtelingentragedie – en profiteert

15/09/2015 Tienduizenden mensen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika proberen wanhopig de EU binnen te komen. Afkomstig uit een regio die lijdt onder geweld, onderdrukking, armoede en

de gevolgen van klimaatverandering, stuiten ze op regeringen die hun grenzen zoveel mogelijk dicht proberen te houden. Mede doordat steeds gevaarlijker routes worden genomen om grenspatrouilles te vermijden, zijn er dit jaar al 2600 mensen omgekomen bij pogingen de Middellandse Zee over te steken.

Terwijl de EU weigert verantwoordelijkheid te nemen voor zijn aandeel in de oorzaken van de gigantische problemen die mensen dwingen huis en haard te verlaten, blijft de voortdurende stroom wapens vanuit de EU naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika de crisis aanwakkeren. In de meest recente periode van 10 jaar waarover cijfers beschikbaar zijn (2004-2013) zijn wapenexportvergunningen afgegeven voor het verbijsterende bedrag van meer dan 82 miljard Euro.

Het autoritaire regime van Saoedi-Arabië, leider van de coalitie die Jemen bombardeert en wapenleverancier en financier van Islamitisch extremisme, is na de VS de grootste klant van Europese wapens.

Het militaire regime van Egypte, beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, blijft ook een belangrijke klant van de Europese wapenindustrie. De afgelopen tijd heeft Groot-Brittannië onopvallend zijn mega-wapentransacties met Egypte weer hervat. En eerder deze maand verstrekte de Nederlandse regering aan Thales Nederland een wapenexportvergunning ter waarde van 34 miljoen euro voor levering aan Egypte van radar en C3-systemen, voor korvetten die van Frankrijk worden gekocht. Hoewel de regering erkent dat in Egypte ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

Één van de redenen die de regering aanvoert om een exportvergunning aan Thales te verstrekken is de rol van de Egyptische marine bij het bestrijden van ‘illegale’ immigratie naar Europa. Dit illustreert, cynisch genoeg, hoe dezelfde industrie die de vluchtelingencrisis aanwakkert ook profiteert van de pogingen de vluchtelingen te stoppen. Zoals we al eerder schreven: grensbewaking wordt steed verder gemilitariseerd. Wapen- en securitybedrijven likken hun lippen af bij het vooruitzicht op een markt die in 2015 naar schatting 14.6 miljard Euro zal bedragen.

MA 13/09/2015

..