Op 18 januari debatteert de Tweede Kamer met de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de situatie in Jemen, waar een militaire interventie plaatsvind door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabie. Naar aanleiding hiervan schreef Stop Wapenhandel een brief aan de leden van de Tweede Kamer. Daarin roept Stop Wapenhandel op om alle Nederlandse wapenleveranties aan de oorlogvoerende partijen te stoppen.
De situatie in Jemen is dramatisch. “De VN schat dat inmiddels ruim 22 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben en dat ruim 8 miljoen mensen op de rand van de hongersnood verkeren. Twee miljoen kinderen zijn acuut ondervoed. Ruim 15 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen of elementaire gezondheidszorg. Meer dan de helft van de gezondheidsinfrastructuur is vernietigd tijdens het conflict. De afgelopen maanden werd het land ook nog eens getroffen door een enorme cholera-uitbraak met meer dan 2.200 doden tot gevolg” schrijven de ministers aan de Tweede Kamer.
Dit alles is een direct gevolg van de militaire interventie en de blokkade.
De Nederlandse regering zegt een restrictief wapenbeleid te voeren maar Nederland levert allerlei wapens waaronder communicatie-apparatuur voor Saoedische tanks, marine-elektronica voor Egyptische fregatten en F-16 gevechtsvliegtuigen voor Jordanie. Stop Wapenhandel vindt het onbegrijpelijk dat de regering enerzijds zegt bij te willen dragen aan het vredesproces in Jemen maar anderzijds gewoon wapens blijft leveren.
Stop Wapenhandel doet al sinds 2015 onderzoek naar Nederlandse leveringen aan de Jemen-coalitie. We publiceerden een overzichtsrapport waarover Kamervragen werden gesteld. Ook voerden we een rechtzaak tegen de verlening van een wapenexportvergunning voor Egypte en stelden we meerdere keren de levering van tankapparatuur voor Saoedi-Arabie aan de kaak.
..