Nieuwsbrief Campagne tegen Wapenhandel maart 2012
Aandeelhoudersactie tegen wapenreus EADS (European Aeronautic Defence and Space Company)
Opnieuw gaat de Campagne tegen Wapenhandel actievoeren tegen EADS, een van de grootste Europese wapenfabrikanten. EADS maakt onder meer gevechtsvliegtuigen, militaire helikopters en anti-tankgeschut. Een speciaal onderdeel van EADS maakt kernwapens. Wat bij EADS ‘ruimtevaart’ heet, zijn vooral militaire satellieten. Ook probeert EADS een plek te veroveren in de markt voor ‘drones’, de onbemande vliegtuigen die dood en verderf zaaien in Pakistan, Afghanistan en Palestina. EADS levert aan militairen over de hele wereld, onder meer in India & Pakistan, Colombia, Saoedi-Arabië, Egypte en Thailand. Het hoofdkantoor van EADS zit in Nederland (Leiden) vanwege onze gunstige belastingtarieven voor internationale bedrijven.
Protest tegen wapenhandel bij EADS aandeelhoudersvergadering, 31 mei van 9.30 tot 11.00 uur, Amsterdam, Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333 (tram 24 of 25 vanaf Centraal Station) – www.stopeads.nl
Help mee met de actie.
Verspreid de actieflyer. Je kunt flyers van de actie bestellen via info@stopwapenhandel.org. Schrijf erbij hoeveel flyers je wilt hebben. Flyers kan je bijvoorbeeld uitdelen op een bevrijdingsfestival op 5 mei, in kroeg of kerk, of bij politieke bijeenkomsten.
Deel het evenement op Facebook met je vrienden.
http://www.facebook.com/events/347826575270118/
Help ons aandelen te kopen zodat we op de aandeelhoudersvergadering vragen kunnen stellen. Stort een bijdrage op rekening 390.407.380 tnv Campagne tegen Wapenhandel onder vermelding van ‘Aandeel EADS’. (Een aandeel kost ongeveer 30 euro.)
Pensioenfondsen in EADS
Zeker zeven Nederlandse pensioenfondsen investeren in EADS. Het gaat hierbij onder meer om vier van de vijf grootste: het ABP, het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouw (BPF Bouw), het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalektro (PME).
Bij de flyer van de EADS actie van 31 mei zit een oproep aan de directies van deze pensioenfondsen om hun beleggingen uit de wapenindustrie te halen.
Brochure Europa en de wapenhandel: van exportcontrole tot industriebeleid
De Europese strijdkrachten en de machtige wapenindustrie hebben een grote invloed op het Brusselse beleid. Mede door hun invloed is bijvoorbeeld in het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid opgenomen dat de EU streeft naar een versterking van de Europese defensie-industrie. Samen met het Comité Ander Europa heeft de Campagne tegen Wapenhandel een brochure geschreven over de problemen die dit oplevert voor de Europees wapenexportcontrole.
De brochure kan gratis worden gedownload op onze website www.stopwapenhandel.org. Je kunt ook, tegen verzendingskosten, een papieren exemplaar krijgen. In dat geval maak je € 2 per brochure over op rekening 39.040.73.80 van Campagne tegen Wapenhandel Amsterdam ovv ‘Europa brochure’.
Wapenhandel en corruptie
Corruptie associeer je al snel met landen als Nigeria en Egypte. Als het over wapenhandel gaat lijkt corruptie in vrijwel elk land plaats te vinden, meent ook Andrew Feinstein, voormalig Zuid-Afrikaans parlementslid. Feinstein onderzocht als parlementariër een gigantische corruptiezaak waarbij Europese wapenfabrikanten Zuid-Afrikaanse politici omkochten. Uit frustratie over het uitblijven van juridische actie in deze zaak trad Feinstein af. Sindsdien schrijft hij boeken over wapenhandel en corruptie. De Campagne tegen Wapenhandel draagt bij aan de onderzoeken van Feinstein. Op 26 maart werd hij door VPRO televisie geïnterviewd. Nog te bekijken op Uitzending Gemist: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1245073
Andrew Feinstein – Handelaren des Doods, uitgave Bezige Bij, 39,90 euro
EU rapport over wapenhandel te laat en incompleet, menen vredesorganisaties
Op de laatste werkdag van 2011 publiceerde de Europese Raad eindelijk het jaarrapport over Europese wapenexporten in 2010. Het jaarrapport lijkt meer als bureaucratische verplichting beschouwd te worden dan als democratische verantwoording van de Europese wapenexportcontrole. Samen met negen andere groepen uit het European Network Against Arms Trade http://www.enaat.org/ heeft de Campagne tegen Wapenhandel de leden van het Europees Parlement opgeroepen om over dit Dertiende Jaarverslag over de Controle van Export van Militaire Goederen en Technologie een debat te vragen, een volledige analyse te eisen en opheldering te vragen over de tekortkomingen. In Nederland werden naar aanleiding van onze oproep Kamervragen over het Europese rapport gesteld. Word vervolgt.
En verder…
– Terwijl de demonstraties in Marokko tegen de slechte economische situatie aanhouden, levert Nederland binnenkort het tweede van in totaal drie marinefregatten aan Marokko. Hoewel de prijs geheim is gehouden, wordt ervan uitgegaan dat de schepen meer dan een half miljard euro kosten.
– Op 29 maart moest de minister van Defensie van Zweden aftreden wegens een geheim plan om een wapenfabriek te bouwen in Saudi-Arabië. De minister had het plan geheim gehouden omdat hij protest vreesde. Wie durft nog te beweren dat protesteren tegen wapenhandel niet helpt?