Actie bij de EADS aandeelhoudersvergadering

Op 26 mei protesteerde de Campagne tegen Wapenhandel bij de Algemene Jaarvergadering van aandeelhouders van EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), Europa’s op een na grootste wapenindustrie. Tussen de donkerblauwe Mercedessen van de aandeelhouders arriveerden een aantal met vredesvlaggen versierde fietstaxi’s. Tot ongeloof van de beveiliging bleken hierin ook aandeelhouders te zitten: onze eigen kritische aandeelhouders die de CEO’s van EADS aan de tand gingen voelen over de verkoop van wapens aan Libië.

Over de wapenhandel van EADS met Libie werd naar aanleiding van onze acties onder meer geschreven in Trouw, Brabants Dagblad, BN De Stem, Viseversa Online en Spits!

Foto: Joop Blom.

EADS oorlogsprofiteur Libië-oorlog
Wapens van EADS worden gebruikt door alle partijen in de Libische oorlog. Khadaffi was klant van EADS: het bedrijf had een zaakgelastigde in Tripoli. De Britten bombarderen Libie met EADS Eurofighter Typhoons en Tornado’s, de Fransen overwegen inzet van EADS Tigre gevechtshelikopters. De rebellen ontvingen EADS anti-tankgeschut via Qatar. EADS is de grote profiteur van de Libische oorlog. De Campagne tegen Wapenhandel organiseert een picketline als protest tegen deze oorlogsprofiteur. Samen met leden van het Deutsche Friedensgesellschaft – Vereinte KriegsdienstgegnerInnen (DFG-VK) hebben een aantal activisten in de vergadering vragen gesteld aan het bestuur van EADS. De voornaamste vragen – die over de EADS wapenhandelsbetrekkingen met Libië – kan je lezen onder de foto.

Wegens leveringen aan drie de de strijdende partijen in de Libische oorlog is EADS de grote oorlogsprofiteur van het gewapend conflict in Libië. Hoe nauw de zakelijke banden met het dictatoriale regime van Khadaffi in het fiscaal jaar 2010 – een tijd met ernstige mensenrechtenschendingen – is geweest, blijkt uit het feit dat EADS in de Libische hoofdstad Tripoli een eigen bedrijfsvertegenwoordiging had. De deur voor wapenhandel met het dictatoriale regime van Khadaffi was van de kant van EADS daarmee wijd open gezet.

  
   

Lees ook het sfeervolle actieverslag van Ravage Digitaal