Niemand wil betalen voor peperdure Joint Strike Fighter – acties 4 december 2007

Niemand wil betalen voor peperdure Joint Strike Fighter

4 december 2007 – De Nederlandse bevolking blijkt geen cent voor de Joint Strike Fighter te willen geven. De Campagne tegen Wapenhandel heeft de proef op de som genomen. Activisten zijn in vier steden met (luchtmacht)pet en collectebus rondgegaan om de Nederlandse burger om een financiële bijdrage voor het beoogde nieuwe gevechtsvliegtuig te vragen. De opbrengst van deze collecte was niet geheel onverwacht – minimaal.

In Amsterdam gaf een voorbijganger 6,50 euro aan de activisten (niet voor de JSF). In Hoogeveen was de opbrengst 10,05 euro. Stork Aerospace, één van de grootste profiteurs van de JSF-deelname, weigerde dit in ontvangst te nemen. In Den Haag werd er 6 euro opgehaald. En in Enschede konden mensen cakes kopen om de JSF te steunen, maar ze zetten liever hun handtekening tegen de JSF.

Nadat het geld geteld was, concludeerden de Haagse vredesactivisten: “We moeten bekennen dat we toch niet genoeg hebben opgehaald om de JSF te kunnen kopen. Dus: sorry wapenhandelaars, het kan niet doorgaan.” Een JSF kost op het moment 110 miljoen dollar en hoeveel die prijs gaat stijgen in de komende jaren kan niemand zeggen. Ook de Rekenkamer niet. Grote financiele risco’s.

Grote financiele risico’s

In haar rapport van 4 december “Monitoring verwerving JSF” concludeert de Rekenkamer dat de Nederlandse deelname gepaard blijft gaan met een groot aantal onzekere factoren. Dit geldt voor zowel de kosten als ook de deelname van de industrie aan het programma. De industrie zou volgens de huidige stand van zaken een hoger percentage van de JSF-omzet moeten terugbetalen aan de staat dan was voorzien. Tegelijk nemen de kansen voor de industrie om deel te nemen af naarmate de euro duurder wordt ten opzichte van de dollar. De JSF vliegt niet

De JSF vliegt niet

JSF aan de grond

In mei 2007 stortte het JSF-testtoestel van prototype AA-1 bijna neer. De piloot wist een noodlanding te maken, waarbij het onderstel en de banden zwaar beschadigd raakten. Normaal gesproken wordt elk babystapje in de ontwikkeling van de JSF breeduit gemeten aan de pers, zo meldt Defence Industrially, maar deze noodlanding werd pas twee weken later in een klein persberichtje gemeld.

Hoewel Lockheed Martin beweerde dat er niks aan de hand was en dat het toestel in juni weer zou vliegen -en later in augustus-, staat het testtoestel nog steeds aan de grond. Er moeten cruciale onderdelen van het electronische systeem opnieuw ontworpen worden. Op 18 december zou een tweede testvliegtuig onder ceremonieel vertoon Lockheed Martin onthuld worden, maar gezien de huidige ontwikkelingen moet betwijfeld worden of het daarvan komt. Vaststaat dat deze zoveelste tegenslag de JSF alleen maar duurder maakt.

Voor de aanschaf en exploitatie van 85 JSF toestellen staat op dit moment 14,6 miljard euro begroot. Om de industrie te steunen heeft de Nederlandse overheid heeft al meer dan een miljard euro in dit onzinnige project gestopt. In 2010 wordt besloten of de JSF de opvolger wordt voor de F16. Niet als het aan ons ligt! Want de JSF zal net als de F16 eerst en vooral een instrument zijn voor en agressieve militaire interventiepolitiek.

Klik voor meer informatie op: de jsf pagina van onze website of op www.jsf-nee.nl

Nb: Van de F16 zijn tijdens gebruik meerdere toestellen gecrasht. Ook zonder gebruik in oorlogen zijn ze een gevaar voor mens en milieu. Het laatste ongelukje was in juni jl. op kernwapenbasis Volkel, een zgn. ‘voorzorgslanding’.