Kredietsteun voor wapenhandel

Kredietsteun voor wapenhandel

Wapenhandelpagina VD AMOK nr.1 2006

Ziekenhuizen of wapens?

“Ziekenhuizen of wapens?”, zo vatte VPRO-radioprogramma Argos de inzet van overheidsexportkredietfinanciering (EKI) om wapenexporten te steunen samen. Aanleiding voor deze scherp geformuleerde keuze is het feit dat alle exportkredietgelden voor Indonesië zijn opgebruikt. Vanwege de verstrekking van 1 miljard euro voor vier oorlogsschepen die naar Indonesië zouden moeten gaan (van een totaal van 1,5 miljard EKI-bestedingslimiet voor dit land) kan de Delftse apparatenbouwer Enraf Nonius – dat medische apparatuur aan academische ziekenhuizen in Indonesië wil leveren – geen gebruik maken van EKI. De order kunnen ze dus vergeten. Een vertegenwoordigeer van de ABN Amro bank stelt dat een hele trits bedrijven op de wachtlijst staat. Het antwoord op de door Argos gestelde vraag is dus: wapens. Er is in Nederland geen regelgeving die militaire exporten uitsluit van EKI en daardoor is het niet mogelijk paal en perk te stellen aan deze misstand. Tijd dat die regeling er komt.

In maart verscheen van de Campagne tegen Wapenhandel de brochure “Militaire exportkredieten – niet ontwikkelingsrelevant”. Daarin wordt ingegaan op de financiële garantstelling door de Nederlandse overheid bij de verkoop van wapens aan ontwikkelingslanden. Naast een overzicht van feiten en cijfers bevat het rapport scherpe kritiek op het gebruik van overheidsgeld als smeermiddel voor de wapenhandel. In een uitzending van VPRO’s radioprogramma Argos over dit onderwerp uitte het bedrijfsleven (ondermeer ABN Amro) kritiek op de inzet van dit instrument bij de verkoop van korvetten aan Indonesië, omdat het kredietverzekeringsplafond voor dat land nu is bereikt. Andere bedrijven, waaronder het in medische apparatuur gespecialiseerde Enraf- Nonius, komen daardoor in de problemen met het afsluiten van orders.

De SP heeft kamervragen over de kwestie gesteld en pleit nu voor afschaffing van door de overheid gedekte exportkredietverzekeringen voor wapenhandel.

Het is hieronder te downloaden of te bestellen door 4 euro over te maken op giro 3767096 of via onze website te downloaden. Ook de korvetten levering aan Indonesië vindt plaats met deze overheidssteun en daartegen zal op 27 april geprotesteerd worden. Zie de website voor precieze informatie.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer